joi, 3 noiembrie 2011

Sclavia moderna

"Nimeni nu este mai inrobit decat cel care crede in mod gresit ca este liber."
 Johann Wolfgang von Goethe (1749-1832)


Sclavia Moderna este un documentar impresionant, realizat de Jean-Francois Brient si se referă la condiţia de sclav a omului modern, fortat de sistemul de organizare sociala in 
care traieste, sa accepte o conditie umana mizera al carui unic scop este sa-l inrobeasca, servindu-l cu firimiturile pe care sistemul bolnav actual a reusit sa-l convinga sa le 
accepte. O privire asupra abrutizarii si alienarii care subjuga societatea omeneasca in ansamblul ei.
Se scoate in evidenta starea morala actuala a omului modern, prins in hora macabra a sistemului de abrutizare in care inca se complace sa-i serveasca si exprima o privire critica a servilismului care domina din pacate societatea moderna, servind intereselor egoiste ale unor grupuri si corporatii politice si economice care,din nefericire, continua sa serveasca oamenilor iluzia libertatii si democratiei in lume.





"Sclavia moderna este voluntara, susținuta de acei sclavi care isi duc viata cu greu la suprafata pământului. Ei cumpără mărfurile care îi înrobesc pe zi ce trece, tot mai mult. Sclavii moderni aleargă după slujbe repetitive, alienatoare, care le sunt date cu multă delicatețe, dacă dovedesc că sunt suficient de îmblanziți. Ei aleg stăpânii cărora să li se supună. Pentru ca această tragedie absurdă să se întâmple, a fost necesar ca sclavii să fie deposedați de conștientizarea propriei exploatări și alienări, sa nu fie constienti moral de ceea ce li se intampla cu adevarat. Aceasta este bizara modernitate a timpurilor noastre. Contrar sclavilor din antichitate, servitorilor din Evul Mediu sau clasei muncitoare din prima revoluție industrială, astăzi vedem oameni care sunt total înrobiți dar care nu ştiu acest lucru, sau care mai degrabă nu vor să-l ştie. Prin consecinţă, ei nu cunosc revolta, care ar trebui să fie singura reacţie legitimă a celui exploatat. Ei acceptă fără crâcnire viaţa jalnică ce le-a fost construită.
Renunţarea şi resemnarea sunt sursele nefericirii lor. 
Iată visul nefericit al sclavilor moderni care nu aspiră, în final, decât să se lase prinşi în hora macabră a sistemului de alienare."









Descarcare film
(580 MB)