miercuri, 2 martie 2011

Zeitgeist Moving Forward - Documentarul in limba romana



Zeitgeist Moving Forward, produs si regizat de Peter Joseph, este un documentar de lung metraj  care  prezinta un caz de tranziţie necesară a paradigmei socio-economice actuale monetare care guvernează societatea in întreaga lume.



"În psihologia modernă există un cuvânt care este probabil folosit mai mult decât orice alt cuvânt din psihologie.
Acesta este cuvântul "inadaptabil". Inadaptabil.
Aş dori să vă spun astăzi că există unele lucruri în societatea noastră şi unele lucruri în lumea noastră de care sunt mândru să fiu inadaptabil şi fac apel la toti oamenii de bună credinţă să fie inadaptabili la aceste lucruri până când o societate bună este realizată. ştii, de fapt economistii nu sunt cu adevărat economişti, ei sunt propagandişti ai valorii banilor. Acest sistem este mai risipitor decât toate celelalte sisteme existente din istoria planetei.


Deci, avem de-a face nu cu un sistem economic ci aş putea spune, cu un sistem anti-economic. Problema pe care o avem esenţial este sistemul de ordine financiară. Este o dereglare a sistemului iar dereglarea sistemului pare a fi fatală. Nu există profit, în cadrul paradigmei actuale, în salvarea de vieţi, punerea unui echilibru pe această planetă, având justiţie şi pace sau orice altceva. Boala sprijină medicina, ea susţine medicii şi spitale. Dar, dacă într-adevăr am fi capabili să eliminăm majoritatea bolilor, am elimina de asemenea si profesiile. Trebuie să se creeze probleme pentru a crea profit. Crimele creează afaceri. Avem acum aproximativ 2 milioane de persoane încarcerate în această ţară. Multe din aceste persoane sunt în închisori deţinute de corporaţii private care fac schimb de stocuri pe Wall Street bazându-se pe câţi oameni sunt în închisori. Dar asta este o reflecţie a culturii în care trăim, în care toţi, la un grad sau altul, aprobăm. Cred ca cel mai mare obstacol ar fi valorile pe care oamenii sunt învăţaţi să susţină acest sistem. 


La nivelul social de organizare a vietii, nu este programul genetic, sau un defect genetic, este un sistem de valoare dereglat. Ceea ce trebuie înteles este că cultura intelectuală a unei societăti reflectă de fapt interesele de putere în această societate: perspectiva dominantă. În trecut, pe aproape tot parcursul din istoria omenirii, principala ameninţare pentru supravieţuirea omului a fost natura. În ziua de azi este cultura. Nu numai că violenţa structurală ucide mai mulţi oameni decât toate actele de comportament violent puse împreună, violenţa structurală este, de asemenea, cauza principală a comportamentului violent. Nişte colegi de la Harvard care au studiat asta, au sugerat că ''inegalitatea'' a acţionat ca un poluant social deoarece afectează aproape toată lumea din societate. Sistemul imunitar nu poate recunoaşte cancerul invaziv şi preia controlul întregului corp până când corpul nu mai rezistă. şi suntem chiar acum în acea criză, într-un colaps. Deci sistemul trebuie să fie corectat, nu să printăm mai mulţi bani şi să-i dăm băncilor. Asta nu rezolvă problema.


Fiecare nivel de organizare a vietii si sistem de viaţă este într-o stare de criză şi de provocare şi degradare sau colaps. Problemele pe care le avem azi vor continua mai departe, asta nu va dispărea într-un sistem monetar. Este clar că suntem aproape de o mare tranziţie în viaţa omului. Cu ceea ce ne confruntăm acum este această schimbare fundamentală a vieţii pe care am cunoscut-o în ultimul secol. Trebuie să fie o legătură între economie şi resursele acestei planete, resursele fiind, desigur, toate animalele şi plantele, starea oceanelor şi orice altceva. 
Aceasta este o paradigmă monetară care nu va dispărea până când nu va ucide şi ultimul om.
Acel grup va face tot ce poate pentru a rămâne la putere şi asta trebuie  ţinut minte. Vor folosi armata şi militarii şi minciunile sau orice au pentru a se menţine la putere.
Ei nu sunt pe cale să renunţe deoarece nu cunosc alt sistem care va perpetua soiul lor."



Mai jos puteti viziona documentarul subtitrat in limba romana 

Zeitgeist Moving Forward prima parte






Zeitgeist Moving Forward partea a doua


Un comentariu: